DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE

i film, text, ljud och bild

Att leva och överleva som dokumentärfilmare

 

I boken "Att leva och överleva som dokumentärfilmare" delar regissören Jessica Nettelbladt med sig av sina erfarenheter som dokumentärfilmare. Hon intervjuar också andra kända och erfarna dokumentärfilmare som Stefan Jarl, Maud Nycander, Ingela Romare, Stefan Berg och Bosse Harringer om hur man finner arbets- och förhållningssätt som värnar om såväl kreativa och konstnärliga aspekter som den ekonomiska överlevnaden. Boken ger bland annat tips på hur man kan bygga en starkare plattform att stå på.

 

En bok som dyker djupt i frågor om att vara dokumentärfilmare. Jessica Nettelbladts examensarbete från konstnärligt masterprogram i filmiskgestaltning, Filmhögskolan Göteborgsuniversitet.

 

 

 

Tidigare dokumentära verk, i urval

 

Fängelseturné (2017)

Under 2017 inledde Jessica Nettelbladt ett samarbete Doc Lounge och Kriminalvården i syfte att synliggöra kvinnor i svenska fängelser. Stöttat av Kulturbryggan. Ett program bestående med filmvisning av MonaLisa Story, musikframträdande med Helena Josefsson och Cecilia Nordlund och en kreativ workshop med Jessica Nettelbladt.

 

#Det Nya Landet (2017)

Alla har ett ansvar. Både respekt och integration funkar bäst ömsesidigt. Det är en förutsättning för att bryta utanförskap. I filmen möter vi Adam, Javid och Linnéa. Alla har varit med om svårigheter och tagit sig vidare med hjälp av sina medmänniskor.

En film till Individuell människohjälp.

 

MonaLisa Story (2016)

En kärlekshyllning, en sorgesång och en människoskildring som både skakar om och berör. Guldbagge nominerad dokumentärfilm om kamp kärlek & heroin, inspelad under 8år.

 

Att leva och överleva som dokumentärfilmare (2012)

I boken delar Jessica Nettelbladt med sig av sina erfarenheter som dokumentär filmare. Hon intervjuar även andra kända och erfarna dokumentärfilmare om hur man finner arbets- och förhållningssätt som värnar om såväl kreativa och konstnärliga aspekter som den ekonomiska överlevnaden.

 

Bryt Skam (2012)

Dokumentär porträttbok om psykisk ohälsa, skam och skuld, men även om återhämtning, hopp och framtidstro.

 

Jag är min egen Dolly Parton (2011)

En djupt personlig dokumentär långfilm om fyra sångerskor, en musikproducent och vägen mot att förverkliga sina drömmar.

 

Mitt Helvete (2009)

Kortdokumentär om att leva med och förhålla sig till anorexi.

 

Vilsen (2009)

Stillbildsdokumentär om en stadspromenad under ett tillstånd av gränspsykos.

 

Under stjärnorna i Malmö (2008)

Om att sälja och köpa sex. Ett djupgående och nära möte med en ung sexarbetande kvinna och tre av hennes stamkunder.

 

Mustasch – in the night (2008)

Foto och klippning av konsert-dvd för metal-bandet Mustasch, live på Trådgårn i Göteborg 2007.

 

I Edens Lustgård (2006)

Dokumentärfilm om ett liv där konstnärligt skapande och enkel vardagsglädje blandas med smärtan över att äta starka mediciner för att passa in i samhället.

 

Minnen dör aldrig (2006)

Dokumentär om tre ungdomar som alla förlorat en nära anhörig. Om sorgen, frågorna som aldrig ställdes och vad de gjorde för att överleva.

 

Vägen till Pärleporten (2004)

Dokumentärfilm om Ingvar som sedanmånga år går på tunga droger och som lever sitt liv som hemlös i Göteborg.