DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE

i film, text, ljud och bild

BRYT SKAM

DOKUMENTÄR PORTRÄTTBOK

 

I boken porträtteras ett trettiotal personer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Livsödena skildras genom porträttbilder, konstnärliga stämningsbilder och personliga texter som berättar om viktiga erfarenheter kring insjuknande, skuld, skam, hopp, vändpunkter och nyorientering.

 

Foton och intervjuer av fotografen Agneta Ekman Wingate, som också är initiativtagare till boken. Texterna är skrivna av Linda Weichselbraun, Lejoni Produktion.

 

 

 

Tidigare dokumentära verk, i urval

 

Fängelseturné (2017)

Under 2017 inledde Jessica Nettelbladt ett samarbete Doc Lounge och Kriminalvården i syfte att synliggöra kvinnor i svenska fängelser. Stöttat av Kulturbryggan. Ett program bestående med filmvisning av MonaLisa Story, musikframträdande med Helena Josefsson och Cecilia Nordlund och en kreativ workshop med Jessica Nettelbladt.

 

#Det Nya Landet (2017)

Alla har ett ansvar. Både respekt och integration funkar bäst ömsesidigt. Det är en förutsättning för att bryta utanförskap. I filmen möter vi Adam, Javid och Linnéa. Alla har varit med om svårigheter och tagit sig vidare med hjälp av sina medmänniskor.

En film till Individuell människohjälp.

 

MonaLisa Story (2016)

En kärlekshyllning, en sorgesång och en människoskildring som både skakar om och berör. Guldbagge nominerad dokumentärfilm om kamp kärlek & heroin, inspelad under 8år.

 

Att leva och överleva som dokumentärfilmare (2012)

En bok som dyker djupt i frågor om att vara dokumentärfilmare. Jessica Nettelbladts examensarbete från konstnärligt masterprogramm i filmisk gestaltning, Filmhögskolan Göteborgs universitet.

 

Bryt Skam (2012)

Dokumentär porträttbok om psykisk ohälsa, skam och skuld, men även om återhämtning, hopp och framtidstro.

 

Jag är min egen Dolly Parton (2011)

En djupt personlig dokumentär långfilm om fyra sångerskor, en musikproducent och vägen mot att förverkliga sina drömmar.

 

Mitt Helvete (2009)

Kortdokumentär om att leva med och förhålla sig till anorexi.

 

Vilsen (2009)

Stillbildsdokumentär om en stadspromenad under ett tillstånd av gränspsykos.

 

Under stjärnorna i Malmö (2008)

Dokumentär för Sveriges Radio P1 om att sälja och köpa sex. Ett djupgående och nära möte med en ung sexarbetande kvinna och tre av hennes stamkunder.

 

Mustasch – in the night (2008)

Foto och klippning av konsert-dvd för metal-bandet Mustasch, live på Trådgårn i Göteborg 2007.

 

I Edens Lustgård (2006)

Dokumentärfilm om ett liv där konstnärligt skapande och enkel vardagsglädje blandas med smärtan över att äta starka mediciner för att passa in i samhället.

 

Minnen dör aldrig (2006)

Dokumentär för Sveriges Radio P1 om tre ungdomar som alla förlorat en nära anhörig. Om sorgen, frågorna som aldrig ställdes och vad de gjorde för att överleva.

 

Vägen till Pärleporten (2004)

Dokumentärfilm om Ingvar som sedanmånga år går på tunga droger och som lever sitt liv som hemlös i Göteborg.