DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE

i film, text, ljud och bild

Aktuellt just nu

En film om kamp, kärlek och heroin.

MonaLisa levde ett helt vanligt Svenssonliv. Hon arbetade som lärare, skrev egen musik och var en varm och kärleksfull mamma.

 

Men en dag förändras allt. MonaLisa sjunker in i en djup depression, tappar lusten att leva och börjar självmedicinera med heroin.Tillvaron slås i bitar, och hon förlorar allt hon tidigare levt för.

 

Hur kunde det gå så här långt? Varför? Tidiga minnen och sår från det förflutna skaver inom henne. MonaLisa föddes påtänd, togs ifrån sina föräldrar och hamnade på barnhem. Hon förstår att hon måste bryta sitt destruktiva mönster, men suget efter drogen som lindrar all smärta är för starkt.

 

Efter år av missbruk möter hon Fredrik, även han sargad av sin bakgrund. Mot alla odds bestämmer de sig för att ta upp kampen mot drogerna, tro på kärleken och försöka förverkliga sina drömmar

Dokumentärfilmaren Jessica Nettelbladt har följt MonaLisa i över 8 år. Resultatet är en unik och omskakande berättelse om en verklighet mitt ibland oss. En kärlekshyllning, en sorgesång och en ärlig människoskildring som skakar om och berör.

 

Läs mer om filmen på www.monalisastory.se

Under produktion:

 

Drömprins

– dokumentärfilm om en ung konstnär från Rosengård som under hela sitt liv känt att han är född i fel kropp. Vi får följa en 17-årig tonåring till en 27-årig fullvuxen man. Transformation från tjej till kille. Kampen om förståelse och acceptans från samhället och närstående. Och hur han trots ett enormt motstånd följer sin inre kompass till att bli den drömprins han alltid velat vara.

 

 

Nordisk själavård

– explorativt och dokumenterande projekt om själen och psykiatrin runt om i Norden. Bygger på hur Anneli, patient inom den svenska psykiatrin sedan över 15 år tillbaka reser runt i Norden för att hitta bättre behandlingsalternativ än dem hon själv har erfarenhet av. Hittills har hon undersökt den bältesfria Isländska psykiatrin och samisk psykiatri i Nordnorge.

 

 

Fängelseturné

– i samarbete med Doclounge och Kriminalvården ger sig Jessica under 2017 ut på en fängelse-turné och besöker Sveriges kvinnoanstalter för att visa film, ha musikframträdanden samt annordna kreativa workshops där kvinnornas röster och berättelser samlas.

 

Tidigare dokumentära verk, i urval

 

Att leva och överleva som dokumentärfilmare (2012)

– bok som dyker djupt i frågor om att vara dokumentärfilmare. Jessica Nettelbladts examensarbete från konstnärligt masterprogramm i filmisk gestaltning, Filmhögskolan Göteborgs universitet.

 

Bryt Skam (2012)

– dokumentär porträttbok om psykisk ohälsa, skam och skuld, men även om återhämtning, hopp och framtidstro.

 

Jag är min egen Dolly Parton (2011)

– djupt personlig dokumentär långfilm om fyra sångerskor, en musikproducent och vägen mot att förverkliga sina drömmar.

 

Mitt Helvete (2009)

– kortdokumentär om att leva med och förhålla sig till anorexi.

 

Vilsen (2009)

– stillbildsdokumentär om en stadspromenad under ett tillstånd av gränspsykos.

 

Under stjärnorna i Malmö (2008)

– dokumentär för Sveriges Radio P1 om att sälja och köpa sex. Ett djupgående och nära möte med en ung sexarbetande kvinna och tre av hennes stamkunder.

 

Mustasch – in the night (2008)

– foto och klippning av konsert-dvd för metal-bandet Mustasch, live på Trådgårn i Göteborg 2007.

 

I Edens Lustgård (2006)

– kort dokumentärfilm om ett liv där konstnärligt skapande och enkel vardagsglädje blandas med smärtan över att äta starka mediciner för att passa in i samhället.

 

Minnen dör aldrig (2006)

– dokumentär för Sveriges Radio P1 om tre ungdomar som alla förlorat en nära anhörig. Om sorgen, frågorna som aldrig ställdes och vad de gjorde för att överleva.

 

Vägen till Pärleporten (2004)

– dokumentärfilm om Ingvar som sedanmånga år går på tunga droger och som lever sitt liv som hemlös i Göteborg.