DOKUMENTÄRT BERÄTTANDE

i film, text, ljud och bild

Aktuellt just nu

RÖSTER INNANFÖR MURARNA

150 FÄNGSLADE KVINNOR DELAR MED SIG.

Fängelset är en sluten miljö, en institution som allmänheten oftast inte vet så mycket om. I denna bok delar runt 150 kvinnor som sitter fängslade i Sverige med sig av starka livsöden, erfarenheter och visdom. Vad förde dem till fängelset? Vad tänker, känner, drömmer och hoppas de på? Genom dessa kvinnors berättelser får vi en unik inblick i vad det kan innebära att vara kvinna och människa i ett svenskt fängelse.

 

Film, konst och kreativitet är effektiva verktyg för att väcka och få utlopp för tankar och känslor. Berättelserna och illustrationerna i boken är producerade under skapande workshops på landets samtliga kvinnofängelser, efter visning av dokumentärfilmen MonaLisa Story.

 

Boken släpptes den 8 mars på förlaget Lejoni Produktion.

För mer information kontakt@lejoni.se

 

Köp boken på:

 

Adlibris

 

Bokus

 

 

Läs om boken:

 

Sydsvenska Dagbladet

 

SVT

 

Skånska Dagbladet

 

 

Under produktion:

 

Drömprins

– Dokumentärfilm om en ung konstnär från Rosengård som under hela sitt liv känt att han är född i fel kropp. Vi får följa en 17-årig tonåring till en 27-årig fullvuxen man. Transformation från tjej till kille. Kampen om förståelse och acceptans från samhället och närstående. Och hur han trots ett enormt motstånd följer sin inre kompass till att bli den drömprins han alltid velat vara.

 

Funkiskungen

- Om Erik Sigfrid Persson som låg bakom byggandet av bland annat Malmgården, Ribershus och Friluftsstaden i Malmö. Ett samarbete mellan Jessica Nettelbladt och Stefan Berg.

 

Nordisk själavård

– explorativt och dokumenterande projekt om själen och psykiatrin runt om i Norden. Bygger på hur Anneli, patient inom den svenska psykiatrin sedan över 15 år tillbaka reser runt i Norden för att hitta bättre behandlingsalternativ än dem hon själv har erfarenhet av. Hittills har hon undersökt den bältesfria Isländska psykiatrin och samisk psykiatri i Nordnorge.

 

 

 

 

Tidigare dokumentära verk, i urval

 

Fängelseturné (2017)

Under 2017 inledde Jessica Nettelbladt ett samarbete Doc Lounge och Kriminalvården i syfte att synliggöra kvinnor i svenska fängelser. Stöttat av Kulturbryggan. Ett program bestående med filmvisning av MonaLisa Story, musikframträdande med Helena Josefsson och Cecilia Nordlund och en kreativ workshop med Jessica Nettelbladt.

 

#Det Nya Landet (2017)

Alla har ett ansvar. Både respekt och integration funkar bäst ömsesidigt. Det är en förutsättning för att bryta utanförskap. I filmen möter vi Adam, Javid och Linnéa. Alla har varit med om svårigheter och tagit sig vidare med hjälp av sina medmänniskor.

En film till Individuell människohjälp.

 

MonaLisa Story (2016)

En kärlekshyllning, en sorgesång och en människoskildring som både skakar om och berör. Guldbagge nominerad dokumentärfilm om kamp kärlek & heroin, inspelad under 8år.

 

Att leva och överleva som dokumentärfilmare (2012)

En bok som dyker djupt i frågor om att vara dokumentärfilmare. Jessica Nettelbladts examensarbete från konstnärligt masterprogramm i filmisk gestaltning, Filmhögskolan Göteborgs universitet.

 

Bryt Skam (2012)

Dokumentär porträttbok om psykisk ohälsa, skam och skuld, men även om återhämtning, hopp och framtidstro.

 

Jag är min egen Dolly Parton (2011)

En djupt personlig dokumentär långfilm om fyra sångerskor, en musikproducent och vägen mot att förverkliga sina drömmar.

 

Mitt Helvete (2009)

Kortdokumentär om att leva med och förhålla sig till anorexi.

 

Vilsen (2009)

Stillbildsdokumentär om en stadspromenad under ett tillstånd av gränspsykos.

 

Under stjärnorna i Malmö (2008)

Dokumentär för Sveriges Radio P1 om att sälja och köpa sex. Ett djupgående och nära möte med en ung sexarbetande kvinna och tre av hennes stamkunder.

 

Mustasch – in the night (2008)

Foto och klippning av konsert-dvd för metal-bandet Mustasch, live på Trådgårn i Göteborg 2007.

 

I Edens Lustgård (2006)

Dokumentärfilm om ett liv där konstnärligt skapande och enkel vardagsglädje blandas med smärtan över att äta starka mediciner för att passa in i samhället.

 

Minnen dör aldrig (2006)

Dokumentär för Sveriges Radio P1 om tre ungdomar som alla förlorat en nära anhörig. Om sorgen, frågorna som aldrig ställdes och vad de gjorde för att överleva.

 

Vägen till Pärleporten (2004)

Dokumentärfilm om Ingvar som sedan många år går på tunga droger och som lever sitt liv som hemlös i Göteborg.